Saifuddin Abdullah

Mahu bawa SIFE WORLD CUP ke Malaysia pada 2010

Posted on: September 26, 2008

Saya akan berangkat ke Kota Singa pada 29 September 2008 ini untuk mengetuai delegasi Malaysia ke pertandingan SIFE World Cup 2008 yang bakal berlangsung  pada 1 – 3 Oktober 2008 bertempat di Suntec Singapore International Convention & Exhibition Center. Kejohanan SIFE World Cup 2008 di Singapura ini bakal menghimpunkan lebih 1,500 orang pelajar dan lebih 400 tokoh korporat dari syarikat-syarikat Fortune 500 serata dunia.

Pada kali ini, Malaysia akan diwakili oleh pasukan SIFE Universiti Teknologi MARA dibarisi oleh 24 orang peserta. Penekanan SIFE terhadap aspek “social entrepreneurship” menerusi pelaksanaan projek-projek yang membantu komuniti setempat memperbaiki kedudukan sosio ekonomi melalui penglibatan di dalam bidang keusahawanan terutamanya “home based micro business” adalah selari dengan agenda MECD untuk melahirkan ramai usahawan khususnya di kalangan Bumiputera.

Selain UiTM, delegasi SIFE Malaysia turut disertai oleh pasukan SIFE dari Universiti Tun Hussein Onn, Universiti Malaysia Sabah, Universiti Multimedia, Universiti Tenaga Nasional, Universiti Teknologi Petronas, University of Nottingham Malaysia dan Universiti Tun Abdul Razak selaku pasukan pemerhati. Jumlah anggota delegasi hampir 90 orang, penyertaan paling besar sepanjang 8 tahun kejohanan diadakan.

MECD bercadang untuk membawa kejohanan SIFE World Cup ke Kuala Lumpur, sebagai tuan rumah pada tahun 2010 selepas bandaraya Berlin pada 2009. SIFE World Cup merupakan di antara platform terbaik untuk membina jaringan hubungan di kalangan institusi pengajian tinggi dari seluruh dunia dengan dunia perniagaan.Lebih 400 tokoh korporat dari syarikat-syarikat ternama dunia seperti Wal Mart, Goldman Sachs KPMG, AIG, Unilever, HSBC, Dell, Brambles, Campbell’s, Metro Group dan sebagainya. Syarikat-syarikat utama negara juga akan membantu untuk menjana dana peruntukan bagi penganjuran SIFE World Cup 2010 di Kuala Lumpur.

SIFE Malaysia telah mencatat beberapa kejayaan di arena antarabangsa seperti menjadi Finalis di Kejohanan SIFE World Cup 2001 (London), 2004 (Barcelona) dan 2006 (Paris). Pada tahun 2003, SIFE Malaysia telah menjadi Naib Juara Kejohanan SIFE World Cup di Frankfurt, Jerman.

Saya berharap agar pertemuan saya dengan pengerusi SIFE International untuk menyampaikan hasrat Malaysia menjadi tuan rumah akan berjalan lancar. Saya optimis bahawa permohonan Malaysia tidak akan mendapat halangan daripada pihak SIFE International memandangkan kemudahan dan prasarana yang sedia ada di Malaysia memiliki taraf antarabangsa.

Saifuddin Abdullah

Advertisements

3 Respons to "Mahu bawa SIFE WORLD CUP ke Malaysia pada 2010"

Semoga berjaya to SIFE Malaysia!
🙂

Dear YB Dato’ Saifuddin,

Your active involvement in SIFE is quite inspiring. Proof that the leaders of Malaysia are serious in the investment of future leaders and entrepreneurs.

I am sure with your involvement in SIFE you will be happy and surprised to find that Malaysia truly has many dynamic and inspiring young individuals waiting to bloom.

SIFE is truly a wonderful organisation. Kudos to YB Datin Assoc. Prof. Norela Nuruddin for bringing the competition to Malaysia and also to Ahmad Redza bin Ahmad Khairuddin of Rhythm Consolidated Bhd for his never ending support to the SIFE cause in Malaysia.

Regards,
Nadya Jaafar
Alumni SIFE Uniten
Universiti Tenaga Nasional

PS – Thank you for the Raya dinner held in Pan Pacific for the Malaysian delegates. I had intended to come up to you to say Hi but you were crowded by fans. 🙂

Kepada YB Dato’ Saifuddin Abdullah,

Salam perpaduan! Nama saya Teo Wei Sing, penulis kepada buku “Suara Anak Pahang”. Dato masih ingat akan saya?

Saya ingin merasakan kesyukuran kerana berpeluang untuk membaca blog Dato pada malam ini. Kesempatan ini membolehkan saya lebih mengenali Dato secara dekat. Ruangan seperti ini akan memudahkan urusan dan penyebaran berita seterusnya menjadi wadah berguna supaya rakyat lebih mengenali Dato.

Semoga Dato akan sentiasa sihat walafiat dalam melaksanakan tugas.

Teo Wei Sing

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

September 2008
I S R K J S A
« Ogo   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Advertisements
%d bloggers like this: