Saifuddin Abdullah

Isu forum Majlis Peguam : Majlis Raja-Raja perlu dirujuk

Posted on: Ogos 15, 2008

Kenyataan saya telah disiarkan di beberapa akhbar utama tempatan awal minggu ini. Saya telah nyatakan betapa dalam keghairahan umum khususnya Orang Melayu yang beragama Islam menempelak tindakan tidak bertanggungjawab Majlis Peguam, kita terlupa akan hakikat betapa perlembagaan telah meletakkan raja-raja Melayu sebagai ketua agama Islam di negara ini.

Apajua langkah yang bakal diambil oleh kerajaan, saya menyeru agar Majlis Raja-Raja dirujuk demi menghormati kitab kanun tertinggi negara dan lebih penting iaitu institusi beraja. Kepada Majlis Peguam, saya menuntut agar kalian perlu lebih prihatin dan bertanggungjawab dalam membincangkan “isu-isu sensitif” sebegini. Saya percaya sejarah cukup mengajar kita.

 

Advertisements

5 Respons to "Isu forum Majlis Peguam : Majlis Raja-Raja perlu dirujuk"

i born as a Malay and Muslim. But seriously, I beg to differ on the actions taken by some groups to demonstrate in front of the Bar Council last week. To me, let us play smart. if they want forum, we should be in the forum. we should use our intellectual weapon to fight for this issue. Demonstrating will never resolve the problem.

tangkap semua orang dalam Bar Council kasi taruh dalam itu ISA

Sebagai rakyat Malaysia yang cintakan negaranya, sikap untuk sensitif terhadap isu-isu yang dibangkitkan terutama menyentuh survival Agama Islam dan Melayu adalah satu kewajipan. Ini kerana Islam dan Melayu merupakan entiti utama yang membentuk jatidiri Malaysia menurut Dasar Kebudayaan Kebangsaan.
Namun begitu sikap sensitif sahaja belum mencukupi jika tidak disusuli dengan tindakan. Apa tindakan pihak kerajaan untuk memastikan perkara berkenaan tidak berulang?

sensitif itu pada telinga yang mendengar, mata yang melihat, hati yang merasa. justeru tafsirannya boleh jadi luas atau sempit bergantung kepada citarasa yang menafsir. Yang menafsir akan menafsir untuk dirinya dan untuk orang yang dirasa orangnya. mangsa?di manakah kesudahanya politik sempit ini. Dato, dari angel politik baru yang dato warwarkan, mampukah polemik ini diselesaikan???

Mereka ini telah ‘lupa’ nampaknya. Mohon Melayu tolong peringatkan. Sejarah mencatatkan bahawa golongan pendatang ini telah diterima menjadi rakyat negara Melayu ini. Pendatang itu memang wujud hingga kini. Tetapi setelah mereka ini diterima dan dilayani dengan baik sekian masa lalu mereka ini lupa diri dan menuntut pula yang bukan-bukan. Mereka nak menyamatarafkan akan keasingan dan kependatangan mereka dengan tuan mereka lalu berlakulah episad seterusnya…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Ogos 2008
I S R K J S A
    Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisements
%d bloggers like this: