Saifuddin Abdullah

Young Entreprenur Fan Club peluang untuk usahawan dekati pemimpin

Posted on: Ogos 10, 2008

Saya telah hebahkan pelancaran Komuniti Usahawan Muda Ahad lalu di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Gombak. Saya juga telah menyatakan alasan untuk melancarkan komuniti ini ketika mana pelan induknya belum disudahkan. Saya mahu YEFC digerakkan oleh komuniti usahawan muda sendiri untuk kebaikan mereka sendiri. MECD hanya menyediakan platform untuk membantu dan bertindak sebagai pemudah cara. Saya mahu lari dari status quo di mana MECD banyak merangka dan melaksana program dan usahawan hanya menjadi kumpulan sasar dan kadang kala tersasar.

Interaksi berkesan : Masih kedengaran rungutan bahawa aduan dan cadangan dari orang awam hanya terhenti di peringkat pegawai dan tidak sampai pun kepada mereka yang di atas. Saya merasakan selagi kerangka pemikiran kita masih dibelenggu dengan konsep hierarki, maka hasrat Perdana Menteri untuk mewujudkan system penyampaian yang lebih baik tidak akan kesampaian. Lantas, YEFC adalah inisiatif untuk merobohkan kongkongan birokrasi dan terus menghubungkan orang awam dengan “pihak atasan”. Dalam YEFC, komuniti usahawan boleh terus berinteraksi dengan saya dan dengan kepantasan teknologi, saya percaya ia bukanlah sesuatu yang mustahil.

Usahasama tulen : YEFC adalah medan untuk usahawan muda berkongsi pendapat dan pengetahuan tentang perniagaan. Saya melihat untuk berjaya dalam perniagaan, seseorang usahawan perlu belajar daripada pengalaman usahawan lain. Di sini, mereka boleh berinteraksi sesame sendiri melalui ruangan “chatting”. Mereka juga boleh menghebahkan perkembangan terbaru perniagaan mereka sambil mempromosikan produk perniagaan masing-masing.

Ilmu permiagaan : Dalam apa jua perniagaan, ilmu pengetahuan begitu penting. Usahawan yang berilmu akan boleh terus bertahan dalam perniagaan. Di MECD, kita ada Pusat Bimbingan Usahawan (PBUN) yang menyediakan khidmat nasihat kepada usahawan-usahawan. Saya lihat YEFC adalah antara saluran tepat para usahawan untuk mendapatkan nasihat dan kaunseling perniagaan.

Komuniti ini bakal disertai oleh usahawan-usahawan muda tanpa mengira latar belakang pendidikan, bangsa dan usia. Pun begitu, YEFC meletakkan kumpulan sasaran ahli berumur dari 15-40 tahun. Tidak bermakna kumpulan usia yang lain tidak boleh menyertai usahawan muda kerana bagi saya muda dalam konteks usahawan adalah dari segi pengalaman dan semangat bukannya faktor usia.

YEFC adalah perjuangan dari usahawan muda kepada usahawan muda untuk usahawan muda.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Ogos 2008
I S R K J S A
    Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisements
%d bloggers like this: